Allmänt


Majsormen är en trevlig och lättskött orm för både nybörjaren och den erfarne. Dom brukar komma igång med maten relativt lätt och kräver ingen specell fukt eller UV-ljus. Blir lagom stora och är inte aggresiva. Dom kommer ursprungligen från syd-östra USA där man hittar dom på övergivna fält, skogsbryn och övergivna lador/hus. Majsormen kläcks med en längd på ca. 20-25 cm. och uppnår sin vuxna storlek vid ca. 3 års ålder, då dom också blir könsmogna.

Ömsning


Dom brukar ömsa utan några problem, om det är väldigt torr luft kan man duscha lite vatten i terrrariet med en blomspruta eller ställa in en "fukt-låda".

Fukt-lådan är en plastlåda med hål för ormen att krypa in i som fylls med fuktig mossa eller dylikt.

Om ormen har gammalt torrt öms-skin kvar på kroppen kan man stänga in ormen i en plastlåda med lite vatten i botten. Vattnet bör täcka ungefär halva ormens höjd, låt stå i ca. 1 timme och sen kan man enkelt ta bort överblivet öms men händerna.

Dvalning


Om man vill kan man dvala ormen under vintermånaderna (3 månader brukar jag dvala), men det är inget krav. Skall man avla på dom så är det att rekommendera. En del påstår också att det är bra för dom att få lite vila. Man kan göra som jag, jag stänger av värmen och lamporna i terrariet, men man kan också lägga dom i lådor med lock och vattenskål i kylskåpet.

Terrarium


Terrariumet skall minst vara lika långt som ormen bredden & höjden skall vara hälften av ormens längd. Det kan vara i trä, glas eller plast. En värmekälla skall finnas på halva terrariets yta som håller ca. 28-30 grader. Värmekällan kan vara en värmematta, värmelampa eller keramisk värmelampa/panel. En vattenskål med färskt vatten skall alltid finnas. Substratet kan vara olika typer av bark, sågspån, sand, jord, mm. själv använder jag pappers-pellets för katter. Det ser inte så naturligt ut men det suger upp snabbt och är billigt, dessutom är det bara papper så man kan kasta det i toaletten eller komposten om man vill.

Föda


Råttor och möss är det vanligaste man matar med. Notera att djurskyddslagstiftningen kräver att djuren avlivas innan de utfodras, det finns även risk för att ormen blir biten om man matar med levande. Vanligtvis så köper man fryst foder som man sen tinar upp i varmt vatten eller på ett värmematta. Se till så att födan är helt tinad och även lite varm, bäst är att mata på morgon eller kväll. Har man en orm som strular med maten kan man stänga in ormen i en lite mindre och mörk låda tillsammans med maten och låta stå ostört under kvällen. Man kan även doppa den tinade musens huvud i kokande vatten några sekunder och sen låta svalna innan utfodring.

Avel


Avel föregås helst av en dvalning i ca. 3 månader, så det är viktigt att speciellt honan är välnärd så att hon klarar både dvalningen och att supporta äggen när dom är i hennes kropp. En del individer äter mindre eller t.o.m. slutar äte när hon är gravid. Rekommenderad ålder för att avla på majsormar är ca. 3 år. men jag har haft honor som gett ägg vid 2 års ålder, vikten är egentligen viktigast. Första gången en hona lägger ägg brukar det bli en lite mindre kull än normalt, kanske 5-8 st. Stora äldre honor kan lägga ca. 30 st. Ibland får man "sluggs" i kullen, det är obefruktade ägg som man känner igen på att dom är mindre, gulaktiga och väldigt lösa när man känner på dom. Friska ägg är vita, torra och läderartade i texturen.

Inför ägg-läggningen så ska man helst ställa in en fuktlåda till honan att lägga äggen i. När äggen sedan lagts så bör man lägga dom i en ägg-kläckare på ca. 28'C, och efter ca. 60-dagar så kläcks äggen. När ungarna precis kläckts och börjat andas luft för första gången så behöver dom 24-48 timmar på sig att "stänga av" gulesäcken och lite blodkärl som ligger i ägget, sen kryper dom ut i stora vida världen.

Morfer


Lite förenklat kan man säga att det finns recessiva och dominanta gener. Dom dominanta gener gör att genen alltid syns på djuret och att endast ena föräldern behöver bära på genen för för att hälften av ungarna ska få den också. När det kommer till recessiva genener vilket dom flesta majsorms-morpher är, så måste båda föräldrarna bära på genen för att det skall synas på ungarna. Om en unge bara får en recessiv gen ifrån ena föräldern, så betyder det att den bär på genen men den syns inte på ormen vilket kallas för "heterozygot", förkortas "het."

Så om man har två ormar som ser normala ut men bär på genen "Albino", så kommer avkomman bli 25% riktiga albino, 50% ser normala ut men bär på genen (s.k. het's), och 25% ser normala ut och bär inte på genen, det vill säga 2/3 bär på genen av dom som ser normala ut. Eftersom man inte ser skillnad på vanliga och "het's" så rubricerar man alla dom som 66% p-het. Albino (possible heterozygot). För mer info om detta kan man titta efter "Punnetts Square".



Art-fakta


Veteskapligt namn: Pantherophis guttatus

Svenskt namn: Majsorm

Familj: Colubridae

Släkte: Pantherophis

Livslängd: ca. 15-20 år.

Längd som vuxen: 70-150cm

Längd vid fösel: ca. 25 cm.

Föda: möss & råttor

Habitat: syd-östra U.S.A. Marklevande, skogskanter, överväxta fält.